Kryddiga päron med hetta som mildras när päronen legat 1 dygn i lagen. Szechuanpeppar är en kinesisk peppar med mild och blommig smak. Den och de gröna kardemummakapslarna hittar du lättast i asiatiska butiker.

För 10 päron

Ingredienser

1 kanelstång (3 cm)
2 stjärnanis
0,5 msk gröna kardemummakapslar
1 tsk hel szechuanpeppar
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
4 dl strösocker
1,25 l vatten
1 citron skal och saft av
10 päron

Tillbehör

glass eller grädde

Kryddkokta päron – gör så här:

  1. Kör alla kryddor i mixer eller liten elektrisk kaffekvarn.
  2. Smält sockret i en vid kastrull, på svag värme, tills det börjar blir ljust brunt. Tillsätt kryddorna. Slå på vatten samt skal och saft av citron. Låt koka ca 10 min. Sila.
  3. Skala päronen. Lägg ner dem efter hand i den varma lagen och sjud dem mjuka ca 15 min beroende på päronets storlek.
    Låt kallna i lagen.
  4. Servera päronen med glass eller lösvispad grädde.