Kryddigt stekt ris med räkor

Stekt ris, s k fried rice, är en klassisk rätt som kan varieras i det oändliga. De ekologiska tigerräkorna finns bl a i Coops butiker, men de kan bytas mot t ex grillad kyckling.

1. Koka jasminris och vildris enligt anvisning på förpackningarna. Låt svalna.
2. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och skär pepparfrukten i tunna strimlor. Ansa och skär löken i bitar.
3. Hetta upp hälften av oljan i en wok eller stor stekpanna. Fräs vitlöken, ingefäran och räkorna 3–5 min. Ta upp det frästa.
4. Fräs riset i resten av oljan 3–5 min. Tillsätt pepparfrukt och vårlök. Stek ytterligare 2 min. Blanda i räkorna och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt. Servera med sojasås och ketjap manis.

Recept från