Kryddigt lamm med rostade rötter, bovete och ostkräm

Lammkött är mört att grilla. Här passar lammytterfilé eller kotletter med ben bra. Labneh är en syrlig färskost från Mellanöstern.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g lammytterfilé
800 g rotfrukter, t ex morötter, små betor, persiljerötter, färska lökar
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 dl bulgur
1/2 paket saffran (à 1/2 g)
1/2 dl helt bovete
1 msk svarta sesamfrön
75 g labnehost, ca 5 bollar, eller annan getost, t ex chèvre
1 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja + 2 msk olivolja

Kryddblandning

1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 kruka mynta
1 kruka koriander
1 dl slätbladig persilja
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 tsk curry
2 msk olivolja

40 min + 30 min i ugnen

Kryddigt lamm med rostade rötter, bovete och ostkräm – gör så här:

  1. Kryddblandning: Sätt ugnen på 225° och varmluft. Skala och pressa vitlöksklyftan och blanda med saltet. Mixa alla ingredienser med mixerstav till en kryddpasta.
  2. Putsa och skär lammfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Gnid in dem med 1 msk av krydd-pastan.
  3. Skrubba eller skala rotfrukterna. Blanda den med olja och salt. Lägg dem på en plåt och rosta mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Koka bulgurn enligt anvisning på för-packningen tillsammans med saffranet.
  5. Rosta bovete och sesamfrön i en torr stekpanna 2–3 min. Grilla  eller stek köttet ca 3 min på varje sida.  Strö över lite av kryddblandningen.
  6. Mixa ost och yoghurt. Fördela ostkrämen på tallrikar och lägg på bulgur, rotfrukter och kött. Strö över boveteblandningen och servera med resterande kryddblandning.

Recept: Gunilla von Heland

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette