Det är viktigt att använda mörk sirap för att få rätta smaken. Vill man ha kakorna mindre söta kan man hoppa över sockergarneringen.

För 80 st

Ingredienser

175 g smör
2,25 dl strösocker
0,75 dl sirap mörk
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 krm kardemumma
1 krm muskot mald
2 krm salt

Ev garnering

1 dl strösocker

1. Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt socker och sirap och rör ihop till en smet. Låt det
svalna lite. Vispa upp äggen i en skål och rör ner äggen i
smör- och sockerblandningen.
2. Blanda vetemjöl med bikarbonat och kryddor i en separat skål. Blanda ner mjölblandningen i smeten, först
hälften och sedan resten och rör ordentligt. Smeten ska bli
blank och smidig. Täck degen med plastfolie och låt stå svalt minst 2 timmar, eller över natten.
3. Sätt ugnen på 175°. Dela degen i 4 delar. Dela varje del ca 20 delar i hasselnötsstora kulor. Rulla ev runt dem en skål med strösocker. Lägg ut dem glest på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6-7 minuter eller tills de har fått fin ljusbrun färg. Låt svalna på plåten.