Rabarber i mat ger en fräsch syrlighet. Här passar det perfekt till alla kryddor.

För 4 personer

Ingredienser

Kryddig lamm- och rabarbergryta

600 g benfritt lammkött, t.ex av steken
300 g rabarber
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk hel koriander
2 tsk hel bockhornsklöver*
2 tsk hel spiskummin
2 tsk gurkmeja
1 msk + 1 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
3 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
2 tsk strösocker
150 g skärbönor
2 msk strimlad mynta

Tillbehör

basmatiris
turkisk yoghurt

50 min

Gör så här:

  1. Skär köttet i ca 3 x 3 cm stora bitar. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Rosta koriander, bockhornsklöver och spiskummin i en torr, het stekpanna. Lägg kryddorna i en mortel och stöt dem tillsammans med gurkmeja.
  3. Bryn köttet i 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt kryddblandningen, salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta. Fräs rabarber, morötter, lök och vitlök i 1 msk olja i stekpannan. Lägg över i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärning och socker. Låt koka under lock ca 15 min.
  4. Ansa och strimla skärbönorna. Lägg dem i grytan och låt koka ytterligare ca 5 min.
  5. Strö mynta över grytan och servera med ris och yoghurt.

 

* Finns att köpa i kryddbutiker. Kan ersättas med 2 krm riven muskotnöt.