Generösa och stora portioner av den supergoda desserten.

För 4 personer

Ingredienser

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma hel
2 stjärnanis
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
10 g färsk ingefära (1 bit)
2 krm kanel mald
8 äggulor
0,5 dl råsocker

Svartvinbärsgelé:

1 gelatinblad
1 dl svartvinbärssaft
1 msk citronsaft

Citronfärskost:

100 g färskost naturell
1 msk mjölk
0,5 citron rivet skal

Garnering:

20 hallon
0,5 citron rivet skal
citronmelissblad

Kryddbrûlée med svartvinbärsgelé, citronfärskost och hallon

1. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljstång, vaniljfrön och kryddor. Låt kallna och ställ i kylen över natten.
2. Sätt ugnen på 100°. Vispa ner äggulor i smeten. Sila och häll upp i 4 breda ugnssäkra portionsformar à ca 1 1/2 dl.
3. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna.
4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm svartvinbärssaft och citronsaft. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i saften. Häll upp i en liten form och låt stelna i kylen.
5. Blanda ingredienserna till färskosten.
6. Strö råsocker på brûléerna och bränn med en gasolbrännare. Skär gelén i tärningar. Garnera med spritsad citronfärskost, gelé, hallon, citronskal och citronmeliss.

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt