Krusbärskompott med mandelbiskvier

Recept på krusbärskompott med mandelbiskvier. Syrlig krusbärskompott som får crunch av små hemgjorda biskvier.  En sats biskvier räcker även till nästa desserttillfälle.

För 6 personer

Ingredienser

500 g krusbär gärna både mogna och mindre mogna bär
2,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 vaniljstång
1 krm pektin ev, pulver eller flytande + 1 tsk strösocker

Små mandelbiskvier, ca 50 biskvier:

50 g sötmandel
50 g mandelmassa
0,5 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
1 äggvita

Tillbehör:

lättvispad grädde

25 minuter + 8 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Koka upp socker och vatten. Dela vaniljstången och skapa ut fröna. Lägg dem i sockerlagen. Tillsätt krusbären och låt koka upp. Ta upp ca 1/2 dl hela bär. Skumma ytan och sjud kompotten 7–10 min. 
  2. Blanda i de hela krusbären och tillsätt eventuellt pektin blandat med sockret om kompotten känns lös. Låt svalna och ställ sedan i kylen. 
  3. Biskvier: Sätt ugnen på 200°. Skålla och skala mandeln. Mixa den i matberedare. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl och sist äggvitan.
  4. Lägg eventuellt smeten i en spritspåse och spritsa eller klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. 
  5. Grädda mitt i ugnen 6–8 min. Låt biskvierna svalna på papperet innan de lossas och får kallna.
  6. Servera kompotten med mandelbiskvier och lättvispad grädde. 

 

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt