Kronans kaka med äpple

En gammal klassiker är kronans kaka, publicerad första gången 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.

1. Sätt ugnen på 175°. Mal mandel och bittermandel. Smält smöret. Blanda, mandel, bittermandel, smör och socker i en skål. Rör ner potatis och tillsätt äggen ett i taget. Skala och skär äpplena i tunna skivor och vänd dem i socker.
2. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20×30 cm. Häll upp smeten i formen och lägg på äppelskivorna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna.
3. Vit chokladrippel: Smält den vita chokladen och smöret på låg effekt i mikrovågsugnen eller över vattenbad rippla den över kakan. Håll skeden med choklad ganska högt över kakan för att få lagom tunna "chokladtrådar". Skär kakan i bitar.

Recept från