Krokodilsoppa

Sammetslen och härligt fyllig är denna zucchinisoppa som serveras kall. Den tar lite tid – men det är det värt. Friterar man några zucchiniskal i stekpannan med lite olivolja så ser det ut som krokodiler som simmar runt i soppan.

DETTA INLÄGG SPONSRAS AV Expressen

1. Koka buljongen och ställ åt sidan. Skala zucchinin med en potatiskalare eller osthyvel så att man får långa smala strimlor. Spara skalen till senare. Skär zucchiniköttet i slantar, ca 5 mm tjocka. Skala vitlöksklyftorna och dela dem på mitten.

2. Lägg vitlöksbitarna och de hela rena salviabladen i en stor kastrull tillsammans med olivoljan. Värm sakta upp och rör försiktigt. Ta bort vitlöken när den blivit lite genomskinlig. Det är viktigt att vitlöken inte blivit bränd. Höj värmen något, tillsätt zucchinibitarna och fräs dem mjuka i ca 8-10 minuter. Rör om hela tiden och se till att det inte bränns. Tillsätt lite mer olivolja vid behov. Tillsätt vinet och låt det koka in. Mixa zucchinin med mixerstav eller lägg över i matberedaren. (Häll över blandningen till kastrullen om du använder matberedare).

3. Tillsätt buljongen, lite i sänder under omrörning, och därefter grädden på samma sätt. Låt det sjuda i 8-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Soppan ska nu ha en fyllig och krämig konsistens. Låt soppan svalna, häll över i lämpligt kärl och ställ in i kylen.

4. Före servering, tillsätt vickyvattnet. Vispa upp soppan med ballongvisp eller mixa ett par sekunder så att den fluffar upp sig.

5. Fritera några skal i stekpannan med lite olja. Lägg dem i soppan till servering.

Recept från