I stället för vispgrädde innehåller mina wallenbergare matlagningsgrädde vilket gör dem lite smalare. Lingon finns numera i butikernas frysdiskar.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g blandfärs
2 äggulor
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond koncentrerad
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Mos

800 g potatis mjölig
1 msk smör
0,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl mjölk
0,75 tsk salt

Rårörda lingon

2 dl lingon frysta
2 msk strösocker

Morötter

2 morötter normalstora
1 tsk salt
1 msk smör

Tillbehör

1 pkt ärter frysta (250 g)
2 msk smör smält

1. Mos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och pressa potatisen, rör ner smör, grädde och mjölk. Rör eller vispa slätt och salta.
2. Färs: Sätt ugnen på 150°. Rör färsen med äggulorna en i taget. Rör ner salt och peppar. Arbeta in grädden lite i taget tills smeten känns smidig. Forma 4 biffar. Stek dem i smör 1–2 min på var sida. Lägg över dem på ett ugnssäkert fat och stek färdigt mitt i ugnen 15 min.
3. Rör samman lingon och socker. Skala morötterna och skär dem i stavar. Koka stavarna 2–3 min. Häll av vattnet och vänd i smör.
4. Värm ärterna i 1 dl saltat vatten enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet. Vänd i smör strax före servering.