Krämig rotfruktspytt

Recept på krämig rotfruktspytt. Rejält med nyriven pepparrot är gott till pytten.

För 4 personer:

Ingredienser

4 gulbetor jämnstora 
1 msk havssalt + 1 tsk + 1/2 tsk 
4 potatisar
1 palsternacka
2 morötter
1 msk solrosolja
1 rödlök
400 g korv revbenskött, köttbullar eller skinka
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk kalvfond konc
1 msk majsstärkelse Maizena
1 msk senap grov, osötad 
1 krm svartpeppar nymald

Örtsallad:

örter och blad som t ex körvel, bladspenat, persilja, rucola, basilika

Tillbehör:

riven pepparrot

30 minuter + 1 timme i ugn

Krämig rotfruktspytt — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj betorna och rulla dem i 1 msk salt. Lägg dem i en liten ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen 30–40 min, tills de är mjuka. Skala och halvera betorna.
  2. Skala potatis och rotfrukter och skär i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över oljan. Strö över 1 tsk salt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Skala och hacka löken. Tärna köttet. Blanda ner lök och kött i formen och tillaga ytterligare ca 10 min.
  4. Koka upp mjölk, grädde och kalvfond. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten till en lätt krämig sås. Smaka av med senap. Krydda med 1/2 tsk salt och svartpeppar.
  5. Blanda varm pytt och sås och servera med gulbetor, örtsallad och riven pepparrot.