Krämig musselsoppa från Maine

Med inspiration från en klassisk clam chowder kokar vi färska musslor och gör sedan en soppa med musselbuljongen som bas.

1. Skölj och borsta musslorna, kontrollera att de är levande. De musslor som inte sluter sig när du knackar på skalet och de som har trasiga skal kastas.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Koka upp vin, vatten, lök och vitlök i en rymlig kastrull. Lägg i musslorna och koka på hög värme under lock ca 5 min. Ta av och låt dem stå en stund. Plocka upp musslorna och sila buljongen.
3. Mät upp musselbuljongen och häll den i en kastrull.  Tillsätt vin och vatten så det sammanlagt blir 8 dl.
4. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Ansa och skär fänkålen i bitar. Strimla selleri och det vita på purjolöken. Skala och hacka vitlök och sötpotatis. Lägg i potatis, fänkål, selleri, purjolök och buljongtärning. Låt alltsammans sjuda under lock tills potatisbitarna är mjuka.
5. Mixa soppan slät med mixerstav eller i en matberedare. Koka upp den igen och lägg i sötpotatisen. Låt den koka mjuk ca 10 min. Rör ner philadelphiaosten. Smaka av med salt. Stek baconet krispigt i panna och låt det rinna av på hushållspapper. Plocka ut de flesta kokta musslorna ur skalen men lämna några med skal för dekoration. Fördela musslor och avrunna kräftstjärtar i små soppskålar. Häll på den varma soppan och strö över bacon. Mal över lite svartpeppar. Servera med crostini.

Recept från