Kycklingen marineras ca 1 timme eller mer för extra smak.

För 1 1/2 timme

Ingredienser

Krämig curry- och apelsinkyckling

1 hel kyckling (ca 1,2 kilo)
1 msk korianderfrön
1 msk fänkålsfrön
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk chiliflakes
1 1/2 dl drickfärdig apelsinjuice, gärna färskpressad
1 vitlöksklyfta
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl matyoghurt

Quinoasallad

1 dl sötmandlar
2 dl röd quinoa
4 dl vatten
1 msk lantbuljong eller 1 grönsaksbuljongtärning
1/2 granatäpple
1 stor fänkålsstånd (250 g)
1/2 msk olivolja
1 msk flytande honung
1/2 dl vit balsamvinäger
1/2 tsk + 2 krm salt
1 krm + 1 krm nymald svartpeppar
3 msk pressad citron
1 dl hackad bladpersilja
1 påse röda mangoldskott (70 g)

1 1/2 timme

Krämig curry- och apelsinkyckling – gör så här:

  1. Stöt korianderfrön och fänkålsfrön i en mortel. Blanda med resterande kryddor, apelsinjuice, riven vitlök, honung, olivolja, salt och peppar. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och massera in kryddblandningen. Marinera i kylen ca 1 timme. Vänd runt då och då.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Klipp upp hela ryggen på kycklingen och klipp bort ryggbenet. Fläk ut kycklingen. Lägg den i en ugnssäker form och häll över marinaden. Stek mitt i ugnen till 70 grader innertemperatur, ca 45 min. Ös 2–3 gånger under tiden med skyn.
  3. Ta upp kycklingen och skär den i bitar. Lägg upp på ett fat. Vispa ihop stekskyn med yoghurt.
  4. Sallad: Skålla och skala mandeln. Skölj quinoan noga i ljummet vatten. Koka quinoan i vatten  och buljong.
  5. Pilla ut granatäppelkärnorna. Rosta mandlarna i torr, het stekpanna. Låt svalna och grovhacka dem sedan. Ansa och strimla fänkålen.
  6. Fräs fänkålen i olja i en stekpanna ca 2 min. Tillsätt honung, vinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt vätskan koka in. Dra av från plattan och låt svalna.
  7. Blanda quinoa, granatäpple, fänkål, citronsaft och persilja. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Vänd ner mangoldskott och toppa med mandlarna. Servera salladen till kyckling och sky.

Tips! Bryt granatäpplet i bitar och pilla ut kärnorna i en bunke med kallt vatten. Skalet flyter och är lätt att plocka upp, häll sedan bort vattnet.