80 min + 40 min i ugn
Receptet på det härliga brödet kommer från Petersons krog på Käringön.

För 2 st

Ingredienser

25 g jäst
6 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
2 dl vetekli
16 dl vetemjöl

1. Fördela jästen i en skål. Värm vattnet till 37 grader, fingervarmt. Lös jästen i lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och vetekli. Häll i vetemjölet lite i taget (spar ett par dl till utbakningen) och rör tills degen släpper skålens kant. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i delar, forma till limpor och lägg dem i smorda avlånga formar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen, ca 40 min. Stjälp upp bröden och låt dem svalna på galler.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Matbröd, Övrigt