Krabbsoppa

På västkusten så här års använder man förstås färsk krabba, men i en soppa blir resultatet precis lika bra med fryst krabba.

Krabbsoppa

 

1. Sätt ugnen på 225°. Rensa krabborna. Ta ut krabbköttet ur klorna samt på insidan av skalet. Om du vill servera soppan med en hel krabbklo till sparar du klorna utan att ta ut köttet. Lägg köttet i en skål och ställ i kylen.
2. Lägg alla skalbitar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred tomatpurén över skalen. Skala löken, skiva halva löken grovt och  blanda den med krabbskalen. Ställ  plåten mitt i ugnen 30 min, tills skalen fått lite färg. Rör om någon gång under tiden.
3. Hacka resten av löken, finhacka vitlöksklyftan, kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili tillsammans med de rostade krabbskalen i 2 msk smör i en stor kastrull på medelvärme ca 3 min.
4. Tillsätt vatten och låt alltsammans koka minst 20 min, tills ungefär hälften av vätskan har kokat bort. Sila av krabbskalen och spara fonden. Koka ihop ytterligare tills ca 3 dl återstår.
5. Skala och tärna under tiden morot, lök, rotselleri och palsternacka.
6. Fräs rotsakerna i 2 msk smör på medelvärme 3 min utan att de tar färg. Tillsätt salt, peppar och tomatpuré. Häll på vin. Koka under lock ca 10 min.
7. Tillsätt grädde, mjölk, hummerfond och den reducerade krabbfonden. Låt koka samman ca 10 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt, beroende på krabbans sälta
8. Servering: Fördela krabbköttet i portionsskålar. Om du har sparat klorna krossar du dem lätt och hänger över kanten på skålen som ett garnityr. Servera med vitt bröd eller tångbröd.

Recept från