Köttpaté

Den här är gjord på nötfärs och kalv- eller kycklinglever, och i stället för den traditionella cumberlandsåsen har jag gjort en rödbetschutney.

Köttpaté Receptbild - Allt om Mat
Ulf Svensson

Köttpaté

Ingredienser 15 personer

400 g Kalvlever, eller kycklinglever
150 g sidfläsk, rökt, i skivor eller bacon
200 g champinjoner
1 st gul lök, stor
3 st vitlöksklyftor
500 g nötfärs
2 msk konjak
1 1/2 tsk salt
1 krm timjan
2 st ägg
2 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
Garnering:
5 st lagerblad
Rödbetschutney
3 st rödbetor, färska
1 st apelsin, rivet skal och pressad saft
2 st äpplen
1 st gul lök, liten
2 dl vatten
3 msk balsamvinäger
2 tsk senapspulver, (Coleman´s)
1 msk gula senapsfrön
1 st chili, röd spansk peppar
1/2 dl råsocker, strö
1 1/2 tsk salt

Köttpaté

 

1. Sätt ugnen på 150°. Finhacka lever och ställ åt sidan. Finhacka fläsket. Ansa och hacka champinjonerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs fläsket ca 2 min. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök och låt fräsa ca 5 min. Låt kallna.

2. Lägg färsen i en matberedare och tillsätt konjak, salt, timjan och ägg. Häll i grädden medan maskinen är i gång och arbeta snabbt ihop till en smidig färs. Lägg över färsen i en bunke och blanda försiktigt i lever samt champinjonfräset.

3. Klä en 1 1/2-liters avlång form invändigt med bakplåtspapper. Lägg lagerbladen i botten på formen. Fördela smeten i formen och släta till ytan.

4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Täck patén med smörpapper eller aluminium-folie och ställ en tyngd på, t ex en avlång form medkallt vatten. Låt stå i kylskåpet till nästa dag.

Recept från