Köttpaté

Den här är gjord på nötfärs och kalv- eller kycklinglever, och i stället för den traditionella cumberlandsåsen har jag gjort en rödbetschutney.

Annonsen laddas.

Köttpaté

 

1. Sätt ugnen på 150°. Finhacka lever och ställ åt sidan. Finhacka fläsket. Ansa och hacka champinjonerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs fläsket ca 2 min. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök och låt fräsa ca 5 min. Låt kallna.

2. Lägg färsen i en matberedare och tillsätt konjak, salt, timjan och ägg. Häll i grädden medan maskinen är i gång och arbeta snabbt ihop till en smidig färs. Lägg över färsen i en bunke och blanda försiktigt i lever samt champinjonfräset.

3. Klä en 1 1/2-liters avlång form invändigt med bakplåtspapper. Lägg lagerbladen i botten på formen. Fördela smeten i formen och släta till ytan.

4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Täck patén med smörpapper eller aluminium-folie och ställ en tyngd på, t ex en avlång form medkallt vatten. Låt stå i kylskåpet till nästa dag.

Recept från Allt om Mat