Efter julens skinkhögtid brukar man längta efter nötkött. Här är en lättlagad nötköttsgryta. Har man tillgång till lammkött kan nötköttet bytas ut, smakerna i köttgrytan passar perfekt till lammkött också.

För 2 personer

Ingredienser

250 g nötkött, rostbiff eller innanlår
1 gul lök
1 msk smör
1 dl vatten
0,75 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 lagerblad
0,5 tsk timjan
200 g krossade tomter
0,5 msk tomatpuré
1 msk pressad citron
0,5 liten squash
400 g kokta vita bönor

Garnering

0,5 dl hela svarta oliver
0,5 knippe färsk timjan

Köttgryta med bönor och oliver

 

1. Skär köttet i ca 2 cm stora kuber. Skär löken i tunna klyftor.
2. Bryn kött och lök i en stekpanna, häll över vattnet och lägg över allt i en gryta.
3. Salta och peppra, lägg i ett lagerblad och strö över timjan.
4. Häll över krossade tomater, tomatpuré och 1 msk pressad citron.
5. Lägg lock på grytan och låt sjuda 20 minuter.
6. Skölj och skär squashen i bitar. Lägg ner den i grytan och låt sjuda 5 minuter.
7. Häll av vätskan och tillsätt vita bönor och låt allt bli varmt. Strö över oliver och färsk timjan.