Köttfondue på 2 sätt

Det är roligt med fondue. Heta grytan mitt på bordet. Alla deltar i  matlagningen. Väljer man fondue med olja eller buljong och får köttet stekt eller kokt är en smaksak, kanske en smalsak och ibland en doftsak!

Ingredienser 4 person(er)

600 g oxfilé, eller lammfilé eller vilt
Oljefondue
7-10 dl majsolja
Buljongfondue
3 msk soja
Currybéarnaise
0,5 tsk salt
150 g smör, smält
1 msk schalottenlök, hackad
2 st äggulor, + 2 msk vatten
1 msk persilja, finhackad
0,5 tsk curry
2 msk vinäger, + 2 msk vatten
0,5 tsk dragon, torkad
6 st vitpepparkorn, krossade
Kinesisk blank sås
1-1 msk vatten
1 st hönsbuljongtärning, smulad + 1 dl vatten
1 msk farinsocker, brunt
0,25 krm chilipeppar
1 msk soja
0,5 dl sherry
Tomatsmörsås
100 g smör, mjukt i tärningar
1-2 msk vatten
1 krm svartpeppar
1 tsk konjak
1 st vitlöksklyfta, pressad
Fredagssallad
1-0,5 krm salt
1 l vatten
3 st tomater
0,5-1 st rödlök, liten
1 kvist persilja
3 st hönsbuljongtärningar
2 st avokado
1 st romansallad, stånd
1 dl sherry

1. Skär köttet i munsbitsstora strimlor eller skivor och trä upp det på grillpinnar. Lägg upp i grupper om det är flera sorters kött.
2. Förvärm oljan till riktigt het i en fonduegryta på spisen. Till buljongfonduen ges allt ett uppkok.
3. Flytta grytan till värme på bordet – rödspritslåga eller halogenplatta, där köttet kokas snabbt om det är bra värme.

CURRYBÉARNAISE

Gör så här:
1. Smält smöret och dra det åt sidan så att saltet sjunker.
2. Lägg lök, peppar, dragon, vinäger + vatten i en kastrull och koka in vätskan.
3. Tillsätt 2 msk vatten, sätt kastrullen i knappt sjudande vattenbad. Tillsätt äggulorna under lugn vispning tills smeten tjocknar.
4. Lyft kastrullen ur vattenbadet och vispa ner smöret i små portioner. Ta inte med bottensatsen och se till att såsen vispas homogen mellan omgångarna.
5. Smaksätt med curry, persilja och salt. Värm inte såsen mera, håll den ljum under lock.
(Skulle såsen skära sig, vispa ner några droppar kallt vatten.)

KINESISK BLANK SÅS

Gör så här:
1. Blanda allt och koka upp under omrörning.

TOMATSMÖRSÅS

Gör så här:
1. Blanda och koka upp tomatpuré med vitlök, konjak och
svartpeppar.
2. Vispa ner smöret

BAKAD POTATIS

Tvätta och baka vanlig stor potatis 40-55 min på galler i
220°-250° ugn.

FREDAGSSALLAD

Gör så här:
1. Skölj och torka salladen. Strimla nedre hälften.
2. Klyv och kärna ur avokadon, skär den i små tärningar.
3. Skär också tomaterna i tärningar. Lägg upp och garnera med tunnskivad lök.
4. Häll dressingen över.

Recept från