Köttfärslimpa med svamp

Köttfärslimpa med svamp och ugnsbakade rotfrukter. Enkelt och gott recept på köttfärslimpa.

Ingredienser 4 port

1 tsk salt
2 msk smör, smält
1 st ägg
4 st morötter
1 msk gul lök, riven
0,5 dl persilja, hackad
400 g nötfärs
2 dl mjölk
1,5 msk potatismjöl
2 burk champinjoner, skivade och konserverade, à 200 g
0,75 dl havregryn
4 st palsternackor
250 g steklök
1 msk oxfond
2 krm svartpeppar, nymald

Tillagning: 1 timme

1 Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt det svälla minst 10 minuter. Lägg i färs och salt. Blanda väl.
2 Rör sedan ner oxfond, ägg, peppar, lök och avrunna skivade champinjoner. Rör färsen smidig.
3 Forma färsen till en limpa på ett vattensköljt smörpapper. Låt färsen glida ner i en smord ugnssäker form eller långpanna.
4 Skala smålök, palsternackor och morötter. Skär rotfrukterna i bitar och lägg dem och lökarna runt färsen. Pensla med smör och salta lätt.
5 Sätt in fatet mitt i ugnen som värmts upp till 250 grader och minska sedan värmen direkt till 175 grader. Grädda färsen cirka 45 minuter.
6 Rör om bland rotfrukter och lök några gånger under stekningen.
7 Skär upp färsen i skivor och lägg tillbaka i formen och strö över hackad persilja.

Recept från