Köttfärslimpa, enkelt recept. Libbsticka är kraftigt aromatisk och kan lätt ta över en rätt. Använd den försiktigt. Köttfärslimpan kan läggas i matlåda, med skyn i separat burk.

För 4 personer

Ingredienser

500 g nötfärs
1 tsk salt + 1 tsk salt
1 krm svart­peppar nymald + 1 krm svartpeppar
1 ägg
0,5 dl kalvfond + 2 dl utspädd kalvfond
100 g färskost
1 dl örter hackade t ex persilja, timjan, basilika + 1 dl
600 g potatis
några kvistar libbsticka eller slätbladig persilja
1 tsk Maizena majsstärkelse

Tillbehör:

300 g bönor, t ex vaxbönor och gröna bönor

Köttfärslimpa med örtsky – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda färs, 1 tsk salt, 1 krm peppar, ägg och 1 dl kalvfond. Platta ut färsen på ett bakplåtspapper till en rektangel, ca 20 x 30 cm.
  2. Bre på färskosten på köttfärsen och strö över 1 dl hackade örter.  Rulla ihop färsen till en limpa med hjälp av papperet.
  3. Stek limpan, med papperet under, mitt i ugnen ca 35 min. Pensla efter halva tiden med vätskan som bildas.
  4. Skala och koka potatisen. Grovhacka libbstickan. Mosa potatisen tillsammans med libbsticka, 1 tsk salt och 1 krm peppar med en gaffel.
  5. Rör ut 2 dl kalvfond med majsstärkelse och 1 dl hackade örter i en kastrull. Koka upp. Servera köttfärslimpan med potatisstomp, sky och bönor.

Ca 480 kcal per portion
18 g fett 32 g protein
30 g kolhydrater