Köttfärslimpa, klassisk

Köttfärslimpa är en god klassiker som alltid går hem.  Köttfärslimpa med kokt potatis, brunsås, lingonsylt och grönsaker är ett läckert middagstips.

Köttfärslimpa, klassisk Receptbild - Allt om Mat
Ulf Svensson

Köttfärslimpa, klassisk

Ingredienser 4 person(er)

Köttfärslimpa
1,5 tsk salt
0,75 dl ströbröd
2 krm svartpeppar, nymald
1 st ägg
2 msk gul lök, skalad och riven
500 g nötfärs
1,5 dl mjölk
Sås
1,5 dl vatten
2 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 tsk kinesisk soja
1 st mörk oxbuljong- eller köttbuljongtärning
1 tsk lingonsylt
Tillbehör
potatis, kokt
lingonsylt
grönsaker, tex morötter, bönor, blomkål eller ärter, kokta

1. Sätt ugnen på 250°. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla 5 min.

2. Blanda i färs, ägg, salt, lök och peppar och blanda till en fast smet. Forma till en limpa ca 25 cm lång. Lägg på fat och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 175°. Stek ca 30 min till en innertemperatur på 68°.

3. Sås: Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med lingonsylt.

4. Servera köttfärslimpan med sås, nykokt potatis, grönsaker och lingonsylt.

Just nu: 4 nr Allt om Mat + 2 st vinglas från Iittala + tidningen digitalt för 129 kr!

 

Recept från