Godaste receptet på saftig köttfärslimpa i ugn

Recept på saftig köttfärslimpa i ugn, här med brysselkål och lingongräddsås. Köttfärslimpa är enkelt att tillaga och kan serveras på många sätt, exempelvis inlindad i bacon eller fylld med fetaost. Här hittar du även goda recept på köttfärslimpa utan både ägg och ströbröd.

Annonsen laddas.

20 min + 25 min i ugnen

Godaste receptet  köttfärslimpa i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla 5 min.

  2. Blanda i färs, ägg, salt, lök och peppar och blanda till en fast smet. Blanda färsen enligt recept och forma till en limpa ca 25 cm lång. Lägg på fat och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 175°. Stek ca 30 min till en innertemperatur på 68°.

  3. Sås: Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp    under vispning med buljongtärning och soja. Låt sjuda sakta i    3-5 min. Smaka av med lingonsylt.

  4. Servera köttfärslimpan med sås, nykokt potatis, grönsaker och    lingonsylt.

 

Köttfärslimpa med brysselkål och lingongräddsås 

(Som på bilden)

20 min + 25 min i ugnen

Använder du kinesisk och inte japansk soja till såsen räcker det med 1 msk. Den kinesiska är mycket saltare än den japanska.

Till 4 pers:

500 nötfärs
800 g potatis
300 g brysselkål
1 ägg
1 kruka timjan

Sås:
2 msk strösocker
1 dl lingon
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl vatten
1 msk Maizena majsstärkelse
rapsolja, ströbröd, soja (helst japansk), salt, nymald svart-peppar

Garnering:
1/2 dl lingon

Gör så här:

  1. Skär potatisen i mindre bitar. Ansa och halvera brysselkålen. Lägg potatis och kål på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och strö på 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
  2. Blanda 3 msk ströbröd och 1 dl vatten. Låt stå ca 5 min. Tillsätt färs, ägg, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Hacka hälften av timjanen coh blanda i färsen. Forma den till en smal, avlång limpa.
  3. Ta ut plåten och lägg köttfärslimpan bredvid potatisblandingen. Tillaga ytterligare ca 15 min.
  4. Sås: Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt. Tillsätt lingonen. Häll på grädde och vatten och tillsätt 2 msk soja, 2 krm salt och 1 krm peppar. Låt koka utan lock ca 1 minut. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Låt koka ca 1 minut.
  5. Skär köttfärslimpan i skivor och servera med potatis, kål och lingongräddsås. Garnera med den sparade timjanen och lingon.

Köttfärslimpa utan ägg

Vill du laga din köttfärslimpa utan ägg, testa det här goda receptet på köttfärslimpa med trattkantareller och äppellingon.

Köttfärslimpa utan ströbröd

Här hittar du ett kanonrecept utan ströbröd – köttfärslimpa med potatisstomp, libbsticka och örtsky.

Köttfärslimpa med fyllning

Goda fyllningar är ett enkelt sätt att variera köttfärslimpan – här hittar du en smakrik fyllning på oliv, soltorkad tomat och basilika.

Köttfärslimpa med löksoppa

För en rostad smak på köttfärslimpan kan du addera lite löksoppa-pulver, kolla in receptet här.

Köttfärslimpa med fetaost

Salt fetaost passar utmärkt till köttfärslimpa – här hittar du ett läckert recept med kapris och rödbetor.

Köttfärslimpa med klyftpotatis

Potatis i ugn är riktigt gott till köttfärslimpa! Här hittar du ett kanonrecept på frasig klyftpotatis med timjan gjord på bakpotatis.

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från Allt om Mat