Köttfärslimpa klassisk

Köttfärslimpa är en god klassiker som alltid går hem.  Köttfärslimpa med kokt potatis, brunsås, lingonsylt och grönsaker är ett läckert middagstips.

Köttfärslimpa, klassisk Receptbild - Allt om Mat
Ulf Svensson

Köttfärslimpa, klassisk

Ingredienser 4 person(er)

Köttfärslimpa
500 g nötfärs
1 st ägg
2 msk gul lök, skalad och riven
1,5 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
2 krm svartpeppar, nymald
1,5 tsk salt
Sås
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
1,5 tsk soja, kinesisk
1 tärning oxbuljong, eller köttbuljong
1,5 dl vatten
1 tsk lingonsylt
Tillbehör
potatis, kokt
lingonsylt
grönsaker, tex morötter, bönor, blomkål eller ärter, kokta

Köttfärslimpa

1. Sätt ugnen på 250°. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla 5 min.

2. Blanda i färs, ägg, salt, lök och peppar och blanda till en fast smet. Forma till en limpa ca 25 cm lång. Lägg på fat och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 175°. Stek ca 30 min till en innertemperatur på 68°.

3. Sås: Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med lingonsylt.

4. Servera köttfärslimpan med sås, nykokt potatis, grönsaker och lingonsylt.

SE ÄVEN

Våra populäraste recept med köttfärs – gott varje gång

Enkla och supergoda middagar med köttfärs

Snabb kladdkaka – perfekt vardagsefterrätt

Recept från