När man blandar bladgrönt i köttfärsen kan den ibland bli lite röd i färgen trots att den är färdig. Det är inget att oroa sig för utan beror bara på att bladen innehåller naturligt nitrat, därav den röda färgen. Även här kan man variera örterna.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g fänkålsstånd
5 dl grönsaksbuljong
1 msk färsk timjan
2 msk olivolja
0,5 dl vitt vin
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Köttfärs

200 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 tsk citronskal finrivet
1 msk kirskål finhackad
1 msk nässla finhackad
1 ägg

Örtricotta

1,5 dl ricotta (italiensk färskost)
2 msk vild eller vanlig gräslök
1 msk kirskål
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar

Tomatsås

2 dl tomatjuice
0,5 msk tomatpuré
3 tabascodroppar
1 tsk honung
1 tsk balsamvinäger
1 krm salt

Tillbehör

varm vild sallad

1. Sätt ugnen på 200°. Ansa och halvera fänkålen, så att det blir breda halvor. Koka upp grönsaksbuljong, timjan, olivolja, vin, salt och peppar. Lägg i fänkålshalvorna och koka ca 15 min.
2. Ta upp och lägg fänkålen i en ugnssäker form.
3. Köttfärs: Blanda ingredienserna till färsen. Forma fyra biffar och lägg dem på fänkålshalvorna. Stek dem mitt i ugnen ca 10 min.
4. Rör ihop örtricottan och klicka ut den på färsen. Gratinera ca 5 min.
5. Tomatsås: Blanda tomatjuice, tomatpuré, tabasco, honung och balsamvinäger i en kastrull och koka ihop tills hälften återstår. Smaka av med salt.
6. Servera fänkålen med tomatsås och varm vild sallad.