Köttbullar med lingonsås

Köttbullar är gott! De är relativt snabblagade och om du steker dem i ugnen vinner du tid, spar in fett och slipper stekos. Gör dubbel sats eller mer och förvara i frysen. Satsen köttbullar räcker till två måltider för två personer. Med bakpapper i botten på plåten underlättas diskningen.

Köttbullar med lingonsås

 

1. Sätt ugnen på 250°. Blanda ströbröd och vatten i en stor skål. Låt svälla 5 min.
2. Tillsätt nötfärs, ägg, salt och peppar. Blanda till en jämn smet. Doppa ett matskedsmått i vatten, ta ut köttbullar och lägg dem efterhand på plåt med bakplåtspapper. När plåten är full steks köttbullarna i mitten av ugnen ca 10 min.
3. De köttbullar som ska ätas, hålls varma under folie. Resten kyls och/eller fryses.
4. Sås: Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp under vispning och låt såsen sjuda ca 5 min.
5. Koka potatis och morötter ca 7 min i lättsaltat vatten. Lägg i blomkål och broccoli och sjud ytterligare 7 min. Känn med provsticka. Servera med köttbullar, sås och lingonsylt.

Recept från