Köttbullar - klassiskt recept från Allt om Mat. Välkryddade köttbullar som älskas av alla. Och dessutom är de lätta att göra. Bästa köttbullarna att förbereda och ha färdiga i frysen.

För 100 köttbullar

Ingredienser

1 lök stor, gul
2 msk smör
2 potatis kall kokt
2 ägg
2 msk dijonsenap
2,5 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 tsk svartpeppar
800 g blandfärs finmald, eller nötfärs
2,5 l vatten till kokning
2,5 msk kalvfond
3 msk smör till stekning
2 msk soja kinesisk
1 nypa persilja finhackad

Köttbullar – gör så här:

  1. Skala och hacka löken mycket fint. Hetta upp smör i en stekpanna och stek löken mjuk på medelvärme utan att den tar färg, ca 5 min.
  2. Skala och riv potatisarna fint. Blanda med den stekta löken, ägg, senap, salt, socker, peppar och färs.
  3. Blanda om ordentligt, bäst går det med bara händerna. Låt färssmeten stå kallt ca 20 min.
  4. Gör några provköttbullar och stek för att kolla att de blir lagom fasta. Blir de för lösa, blanda ner potatismjöl i smeten och prova igen.
  5. När färs-smeten är bra, rulla jämna små köttbullar med blöta händer så det inte klibbar och lägg dem på en blöt skärbräda eller stort fat.
  6. Koka upp vatten och kalvfond, ca 1 msk kalvfond/liter vatten. Låt ca 20 köttbullar åt gången sjuda ca 5 min i vattnet. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av. Lägg de kokta frikadellerna i fryspåsar när de svalnat och frys in dem.

Tips! Potatis i stället för ströbröd, mjölk och ägg gör köttbullarna extra saftiga och binder ihop smeten. Gör gärna dubbel sats! Det är alltid bra att ha lite köttbullar i frysen.

Tips inför julbordet!

Gör en hel drös med köttbullar före jul och frys in. Helst då frikadeller (köttbullar som får sjuda i stället för att stekas). Frikadellerna kan frysas in i påsar. Och när sedan julbordet ska dukas upp kan man steka dem i smör så de får fin färg, och med några stänk soja kommer smaken fram.

Köttbullar utan ägg?

Lugn bara lugn! Du kan få fina köttbullar om du pressar i 1-2 kokta potatisar i stället. Du kan också prova med några matskedar potatismjöl eller Maizena.