Köttbullar

Köttbullar – klassiskt recept från Allt om Mat. Välkryddade köttbullar som älskas av alla. Och dessutom är de lätta att göra. Bästa köttbullarna att förbereda och ha färdiga i frysen.

Köttbullar – gör så här:

  1. Skala och hacka löken mycket fint. Hetta upp smör i en stekpanna och stek löken mjuk på medelvärme utan att den tar färg, ca 5 min.
  2. Skala och riv potatisarna fint. Blanda med den stekta löken, ägg, senap, salt, socker, peppar och färs.
  3. Blanda om ordentligt, bäst går det med bara händerna. Låt färssmeten stå kallt ca 20 min.
  4. Gör några provköttbullar och stek för att kolla att de blir lagom fasta. Blir de för lösa, blanda ner potatismjöl i smeten och prova igen.
  5. När färs-smeten är bra, rulla jämna små köttbullar med blöta händer så det inte klibbar och lägg dem på en blöt skärbräda eller stort fat.
  6. Koka upp vatten och kalvfond, ca 1 msk kalvfond/liter vatten. Låt ca 20 köttbullar åt gången sjuda ca 5 min i vattnet. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av. Lägg de kokta frikadellerna i fryspåsar när de svalnat och frys in dem.

Tips inför julbordet!

Gör en hel drös med köttbullar före jul och frys in. Helst då frikadeller (köttbullar som får sjuda i stället för att stekas). Frikadellerna kan frysas in i påsar. Och när sedan julbordet ska dukas upp kan man steka dem i smör så de får fin färg, och med några stänk soja kommer smaken fram.

Recept från