Att lågtemperatursteka köttet i ugnen i 125° tar naturligtvis lite längre tid. Men resultatet är ett saftigare kött, väl värt att vänta på.

För 4 person(er)

Ingredienser

700 g urbenad kotlettrad pigghamsnoisette
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk ingefära finriven
2 msk smör

Såsen:

1 gul lök
1 morot
4 vitlöksklyftor hela
1 msk smör
1 dl rödvinsvinäger
5 dl vatten
200 g katrinplommon kärnfria
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
1 msk japansk soja
2 msk kalvfond koncentrerad
2 krm salt
1,5 msk maizena redning
1 msk timjan finhackad

Tillbehör:

potatismos eller pressad potatis, haricots verts

1. Köttet: Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra kotlettraden runt om. Gnid in den med finriven ingefära. Bryn i smör runt om. Placera köttet i en ugnssäker form. Stick en ugnstermometer mitt i köttets tjockaste del. Ställ formen i mitten av ugnen. Efterstek till 68-70° innertemperatur. Det tar ca 1 1/2 timme.
2. Såsen: Skär löken i klyftor och moroten i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna. Bryn grönsakerna i smör under omrörning 5-10 minuter.
3. Tillsätt vinägern och låt den koka in till hälften. Tillsätt vatten, 100 g katrinplommon, lagerblad och tomatpuré. Sjud buljongen på svag värme, under lock 1/2 timme.
4. Sila skyn. Pressa ur mesta möjliga vätska med en sked.
Tillsätt soja, kalvfond och eventuellt stekspad från köttet. Reducera till 4 deciliter. Smaka av med salt. Red av med
maizena redning. Ge såsen ett uppkok före servering. Lägg resten av katrinplommonen och finhackad timjan i såsen.
5. Ta köttet ur ugnen och låt det vila täckt med folie 8-10 minuter. Skär upp i centimetertjocka skivor. Servera tillsammans med potatismos eller pressad potatis och haricots verts.