Körsbärssoppa med vit chokladmousse

Börja med att göra den vita chokladmoussen med rom.
Smakerna utvecklas om den får stå och mogna över natten.
Smaka av körsbärssoppan och tillsätt eventuellt lite citronsaft om du lagat den med söta bär.

1. Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Koka upp 1/3 av grädden. Dra kastrullen från värmen.
Ta upp gelatinbladet och rör ner det i grädden.
2. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Häll på resterande grädde och rom. Låt stå övertäckt i kylen över natten.
Vispa försiktigt upp den vid servering.
3. Mandelnougatin: Sätt ugnen på 170°. Krossa mandeln i en mortel.
Blanda mandel, socker, kanel, honung och vetemjöl i en skål.
Tillsätt smör och blanda till en smet. Stryk ut smeten tunt på bakplåtspapper, ca 15×20 cm. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
4. Soppa: Kärna ur körsbären med en körsbärs- eller olivurkärnare.
Dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten, vin, socker, vanilj- och kanel, kryddnejlika, gelé, citron- och apelsinskal till en lag. Låt koka 5 min. Låt därefter stå och dra 5 min innan den silas.
5. Koka upp lagen igen med körsbär och låt sjuda 5-6 min.
Red av med majsstärkelse utrört i vatten. Rör ner det i soppan och låt koka ca 2 min. Låt soppan svalna före servering.
6. Servera soppan med en klick vit chokladmousse och en bit av det krispiga mandelflarnet.

Recept från