Korianderdressade palsternackor med stekt lax och limesås

Recept på korianderdressade palsternackor med stekt lax och limesås. Tänk grönt till laxen. Rostade palsternackor får sällskap av en smakrik korianderpesto.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g palsternackor
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
4 bitar laxfilé (à 125 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 msk smör

Limesås:

2 dl crème fraiche
0,5 lime
0,5 tsk sambal oelek
2 krm salt

Korianderpesto:

1 vitlöksklyfta
25 g parmesanost
1 kruka koriander
2 msk balsamvinäger vit
1 dl olivolja
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar nymald

30 minuter + 30 minuter i ugn

Korianderdressade palsternackor med stekt lax och limesås – gör så här:

  1. Limesås: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda crème fraichen med limesaft, -limeskal och sambal oelek. Krydda med salt. Låt stå i kylen fram till servering.
  2. Sätt ugnen på 200°. Skala palsternackorna och skär dem i stänger. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills palsternackorna fått lite färg och känns mjuka men med lite tuggmotstånd.
  3. Pesto: Skala vitlöksklyftan. Riv osten. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Krydda med flingsalt och peppar.
  4. Krydda laxbitarna med salt och peppar. Stek dem i smör ca 4 min på varje sida.
  5. Blanda palsternackorna med korianderpeston. Servera med lax och limesås.