Korgbröd med frön

Brödet får en fint mönstrad yta av att jäsa andra gången i en korg.

1. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Blanda salt, honung och rapsolja i en bunke. Smula i jästen och tillsätt vattnet, lite i taget, så att jästen löser sig.
2. Tillsätt solrosfrön, linfrön och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen smidig ca 5 min.
3. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Arbeta den väl, tryck ut eventuella luftbubblor och forma till en stor bulle. Mjöla en brödkorg och lägg degen i korgen. Låt jäsa ytterligare ca 20 min.
5. Sätt ugnen på 225°. Stjälp försiktigt upp den jästa degen på plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Knacka brödet på undersidan, det är färdiggräddat när det låter ihåligt.
6. Låt svalna på galler under bakduk innan det skärs upp i portionsbitar.

Recept från