Konjakspäron med mandelglass och chokladsås

Recept på konjakspäron med mandelglass och chokladsås. Till glassen behövs glassmaskin. Det går bra att byta ut den mot färdigköpt vaniljglass, välj en riktigt gräddig sort.

30 min + tid att frysa

Konjakspäron med mandelglass och chokladsås

 

1. Glass: Rosta mandeln i en torr, het stekpanna tills den fått fin färg. Koka upp mjölk och grädde tillsammans med mandeln i en kastrull. Ställ gräddmjölken i kallt vattenbad tills den kallnat. Sila.

2. Vispa äggulor och socker pösigt. Sila över gräddmjölken. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat något. Rör i glykosen. Låt smeten kallna. Frys den sedan i glassmaskin.

3. Sås: Blanda socker, kakao och vatten i en kastrull. Låt koka till simmig konsistens, ca 2 min. Rör i smöret och låt såsen kallna.

4. Skala, halvera och kärna ur päronen. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i päronhalvorna och låt sjuda tills de är nätt och jämnt mjuka, ca 10 min, vänd dem efter halva tiden. Häll konjaken över päronen. Låt dem kallna i lagen.

5. Garnering: Rosta mandeln i en torr, het stekpanna tills den fått fin färg.

6. Skär päronen i klyftor och fördela i glas. Lägg en kula glass vid sidan om och ringla över såsen. Strö över mandeln och garnera med citronmeliss.

Recept från