Koldskål med kardemummakakor och smultron

Recept på koldskål med kardemummakakor och smultron. Denna söta skål är populär hos danskarna på sommaren. Originalet görs på kärnmjölk.

För 6 personer:

Ingredienser

3 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver äkta
1,5 tsk citron pressad
1 liter lättfil

Kardemummakakor, ca 20 st:

50 g sötmandel
50 g smör rumsvarmt
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,25 dl sirap ljus
0,5 tsk kardemumma stött

Topping:

3 dl smultron

25 minuter + 1 timme kyl + 10 minuter i ugn

Koldskål med kardemummakakor och smultron — gör så här:

  1. Vispa äggulor och strösocker vitt och luftigt med en elvisp. Tillsätt övriga ingredienser och låt stå i kylen ca 1 timme.
  2. Kakor: Finhacka mandeln. Rör smör och socker poröst. Tillsätt mandel, mjöl, sirap och kardemumma och blanda ihop till en deg. Forma degen till en rulle, ca 20 cm. Linda in rullen i plast-folie och lägg den i kylen ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Skär rullen i ca 20 skivor och lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakorna kallna på galler.
  4. Smula lite kakor på koldskålen och strö över smultron.