Kolan räcker till både kolastänger och kolakrisp. Vill du göra en av dessa, halvera satsen kolasmet. Temperaturen är densamma men tiden blir betydligt kortare för kolakoket. Här behövs hushållstermometer!

För 1 X

Ingredienser

4 dl vispgrädde
4 dl strösocker
4 dl sirap ljus
300 g choklad ljus
3 dl rice krispies

1. Blanda ingredienserna i en tjockbottnad
kastrull och koka på medelstark värme till
122°. Passa noga i början, kolan kan koka
över.
2. Klä en form ca 30×35 cm med bakplåtspapper
och häll i kola smeten. Låt stelna i kyl.
3. Lyft ur kolan och halvera den. Skär den
ena halvan i långa längder och rulla in i cellofan.
4. Skär den andra halvan i bitar, ca 1 1/2 cm.
5. Smält 2/3 av chokladen över vattenbad.
Lyft bort skålen och rör i resten av chokladen
till en jämn smet. Vänd ner rice krispies
och doppa kolabitarna med hjälp av en gaffel. Lägg på bakplåtspapper att stelna. Ät och njut!

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt