Kokt kronärtskocka – grundrecept

Kronärtskockorna kan kokas en dag i förväg och värmas försiktigt inför serveringen.

Kokt kronärtskocka - grundrecept Receptbild - Allt om Mat
Wolfgang Kleinschmidt

Kokt kronärtskocka – grundrecept

Ingredienser 4 person(er)

Kronärtskocka
4 st kronärtskockor
2 tsk salt, per liter vatten
4 skivor citron, ca 1 cm tjocka

1. Skölj skockorna väl. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med. Ta bort de nedersta små bladen vid fästet och jämna till bottnarna med en vass kniv. Klipp bort den taggiga spetsen på varje blad. Bind fast en citronskiva i botten på varje kronärtskocka med steksnöre.
2. Lägg skockorna tätt i en kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker. Tillsätt saltet. Koka upp och sjud under lock tills det går lätt att dra loss bladen, ca 40-50 min. Ta upp skockorna med hålslev, lägg dem uppochnervända i ett durkslag och låt rinna av väl.

Ät skockan så här:
Plocka av bladen ett och ett och doppa dem i smält smör eller vinägrettsås. Gnag av den köttiga delen. Innan man äter bottnen tar man försiktigt bort det så kallade skägget med hjälp av en tesked eller kniv.

Recept från