Koka och griljera julskinkan så att den blir saftig och god. Variera griljeringen med dijon-senap och tryck ner hela kryddnejlikor.

För 3-4 kilo

Ingredienser

Julskinka

3-4 kg julskinka rimmad
3 lagerblad
8 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn

Griljering

1 ägg
3 msk senap sötstark
3 msk ströbröd

Koka julskinka – recept

  1. Spola av skinkan i rinnande  kallt vatten. Lägg skinkan med svålen upp i en stor gryta. Sätt i en köttermometer. Häll över vatten så att det knappt täcker skinkan. Koka upp och skumma.
  2. Lägg i kryddorna. Låt sjuda under lock tills termometern visar 70-72°. Det tar 40-60 minuter per kilo skinka. Ta upp skinkan, spara spadet till dopp i grytan.

Griljera julskinkan

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär bort svålen och lite av fettet.
  2. Vispa ihop ägg och senap. Bred ut det på den feta sidan av skinkan. Strö på ströbröd.
  3. Griljera i nedre delen av ugnen 10-15 minuter. Passa noga.

Tips! Du kan också griljera julskinka med panko:

Griljera julskinka med panko och osötad senap

  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk ingefära, finriven
  • 1/2 apelsin, rivet skal av
  • 1 äggula
  • 1 dl panko, japanskt ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Skär ev bort svål och fett från skinkan.
  2. Blanda senap, socker, ingefära, apelsinskal och ägg. Bred blandningen över skinkan och strö över panko.
  3. Griljera skinkan mitt i ugnen ca 15 min, tills den fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

Det japanska ströbrödet panko hittar du i välsorterade mat-butiker.