Koka in fisk

Det är inte bara lax som passar att servera kall inkokt även om den är den vanligaste fisken till det. Här har vi valt att koka in lax, kummel och makrill i större bitar och filéer i ugn. Fisk kan givetvis kokas in i kastrull också och den syra som används kan vara citron, ättiksprit eller vinäger. Många föredrar ättika även om den bleker laxens rosa färg något. Fisken ska faktiskt inte koka även om det heter ”kokt”, utan bara sjuda.

Gör så här för inkokning i ugn:
1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp alla ingredienser till lagen. Lägg i portionsbitar av fisk-
filén, med eller utan skinn, i en ugnssäker form.
2. Häll den heta lagen över fisken i ugnsformen och försök få lagen att täcka. Du kan lägga på ett smort smörpapper eller bakplåtspapper som lock om du vill men det fungerar utan. Ställ in mitt i ugnen och låt makrillfiléerna stå ca 10 min och lax och kummelbitar ca 15 min. Fisken ska kallna i lagen.
3. Om skinnet är kvar på fisken tas det bort före servering, förutom på makrill som har ett så tunt och slätt skinn. Servera fisken med kokt potatis och kall gräddfilssås smaksatt med örter.

Recept från