Recept på knaprig smulpaj med äpple, sötmandel, ingefära, kanel och yoghurtsås. Det blir krispigare att använda råsocker i stället för strösocker i smulpajen.

För 4 person(er)

Ingredienser

Smulpaj deg

100 g smör
2 dl sötmandel
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 krm salt

Fyllning äppelpaj

5 äpplen
50 g ingefära
1 msk smör
2 msk strösocker eller råsocker
1 tsk kanel mald

Yoghurtsås:

4 dl turkisk yoghurt eller grekisk yoghurt
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker

Knaprig smulpaj med äpple – gör så här:

  1. Deg: Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i mindre kuber. Grovhacka mandeln. Blanda samman alla ingredienserna till degen med fingertopparna.
  2. Fyllning: Skölj, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (bli brunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning 4–5 min. Tillsätt kanel.
  3. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form. Smula degen över äpplena.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.
  5. Yoghurtsås: Smaksätt yoghurten med vanilj- och strösocker.
  6. Servera pajen ljummen med yoghurtsåsen till.

Så här bakar du äppelbullar med kokos:

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette