Knäckig äppelkaka. Ingen vispning, bara röra... och ändå blir äppelkakan så seg och knäckigt god.

För 8 portioner

Ingredienser

Äppelkaka

1 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smält smör
2-3 fasta syrliga äpplen
1 tsk kanel
1/2 msk strösocker

Till servering

2 dl vaniljsås

15 min + 40 min i ugn

Knäckig äppelkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt mjöl, bakpulver och smält smör. Rör till en jämn smet.
  3. Häll i en smord och bröad form med löstagbar botten (28 cm). Bred ut smeten.
  4. Skölj, kärna ur och klyfta äpplena tunt. Stick ner klyftorna i smeten. Pudra över med kanel och socker. Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 min tills den stannat i mitten. Prova med en sticka.
  5. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.