Sticksen kan bakas i god tid före festen och förvaras torrt i en burk med lock.

För 60 sticks

Ingredienser

Knäckesticks med rosmarin

2 1/2 dl mjölk
1/2 msk ljus sirap
1 tsk salt
10 g jäst
1 msk torkad rosmarin
1 1/2 dl vetemjöl (90 g)
1 1/2 dl fint rågmjöl (80 g)
3 1/2 dl grahamsmjöl (210 g)

Utbakning

ca 1/2 dl grahamsmjöl

1 timme + 1 timme jäsning

1. Värm mjölk, sirap och salt till fingervarmt, 37 grader.  Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör tills jästen lösts upp. Blanda ner rosmarinen.

2. Tillsätt de olika mjölsorterna, lite i taget. Arbeta degen tills den är mjuk och elastisk, gärna i maskin eller med degkrokar. Låt degen jäsa under bakduk ca 60 min.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i sex bitar. Kavla ut tunna plattor, ca 20 x 25 cm. Sporra ut tio remsor av varje. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5–6 min, tills brödet fått fin färg. Låt ligga på galler för att torka ordentligt.