Knäck – så här gör du det enkla julgodiset

Grundrecept på knäck. Den traditionella knäcken är med hackad mandel, men här erbjuder vi olika förslag på smaksättningar som tillsätts när knäcksmeten kokat färdigt, och olika topping som strös över när knäcken är upphälld i formarna. Kolla filmen här!

Knäck

  1. Blanda socker, grädde, sirap och smör i en vid tjockbottnad kastrull. Koka utan lock. Rör då och då tills smeten håller kulprovet för knäck, 125°. Vid 130° är knäcken mycket hård.
  2. Rör ner någon av smaksättningarna och fördela smeten i knäckformar med hjälp av två skedar. Förvara knäcken
    svalt i burk med lock.

När har knäcken kokat klart? Kulprovet:
Häll några droppar av kola- eller knäcksmet i iskallt vatten och rulla sedan en kula. Fudgekolan ska vara lite seg och ganska mjuk, 116°.
Kulan för knäck ska vara seg och ganska fast 125°-130°.

Knäck

Den traditionella knäcken är med hackad mandel, men här erbjuder vi olika förslag på smaksättningar som strös ner när knäcksmeten är upphälld.

Det här behövs till ca 60 st:

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
50 g smör

Förslag på smaksättning:

Hackad pistaschmandel
Laktitsgranulat/pulver
Krossade polkagrisar

Gör så här:

  1. Blanda socker, grädde, sirap och smör i en vid tjockbottnad kastrull. Koka utan lock. Rör då och då tills smeten håller kulprovet för knäck eller att termometern visar 125°-128°. Vid 130° är knäcken mycket hård.
  2. Tips! Smörj en plåt med smör och ställ ut knäckformar då står de stadigt när knäcken hälls upp. Häll upp knäcksmeten i en liten kanna eller fördela smeten i formar med hjälp av två skedar. Strö över smaksättning innan knäcken stelnat. Förvara lufttätt och svalt.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till din knäck: Nonstick-kastrull hittar du här!

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från