Klassisk laxpaté med len majonnässås

Rökt lax ger extra smak till den här patén som passar till alla festliga tillfällen. Det bästa är att den går att förbereda i god tid.

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en avlång form, ca 1 1/2 liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten.
2. Skär den färska och rökta laxen i bitar. Lägg lax, salt, peppar och äggvitor i en matberedare och mixa till en jämn massa. Blanda i potatismjöl och häll i grädden under maskinens gång.
3. Bred ut hälften av färsen i formen. Tina och skär surimin i bitar. Blanda resten av färsen med dill och surimi. Bred blandningen över färsen i formen.
4. Täck formen med smord aluminiumfolie. Ställ formen i en långpanna fylld med vatten i nedre delen av ugnen. Grädda ca 1 timme. Låt patén kallna.
5. Sås: Vispa grädden. Blanda majonnäs, dill och senap. Vänd ner grädden försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
6. Skär patén i skivor och garnera med dill och citronklyftor. Servera med såsen.

Recept från