Rökt lax ger extra smak till den här patén som passar till alla festliga tillfällen. Det bästa är att den går att förbereda i god tid.

För 10 ?12 pers

Ingredienser

600 g skinn- och benfri laxfilé
200 g lax kallrökt
1 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar
4 äggvitor
1 msk potatismjöl
5 dl mellangrädde
2 surimi paket (à 125 g)
1 dl dill finhackad

Sås:

2,5 dl mellangrädde
0,5 dl majonnäs
2 msk dill klippt
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Garnering:

dill
citronklyftor

Klassisk laxpaté med len majonnässås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en avlång form, ca 1 1/2 liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  2. Skär den färska och rökta laxen i bitar. Lägg lax, salt, peppar och äggvitor i en matberedare och mixa till en jämn massa. Blanda i potatismjöl och häll i grädden under maskinens gång.
  3. Bred ut hälften av färsen i formen. Tina och skär surimin i bitar. Blanda resten av färsen med dill och surimi. Bred blandningen över färsen i formen.
  4. Täck formen med smord aluminiumfolie. Ställ formen i en långpanna fylld med vatten i nedre delen av ugnen. Grädda ca 1 timme. Låt patén kallna.
  5. Majonnässås: Vispa grädden. Blanda majonnäs, dill och senap. Vänd ner grädden försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skär patén i skivor och garnera med dill och citronklyftor. Servera med såsen.