GI-kladdkaka utan socker. Enkel och snabb kladdkaka.

För 10 personer

Ingredienser

300 g mörk choklad 70%
6 ägg
0,5 dl kokande vatten
2 msk frystorkat kaffepulver
1,5 dl pecan- eller valnötter hackade, alt klippta torkade aprikoser
smör
1 dl kokosflingor
4 msk sötningsmedel

Recept: Kladdkaka utan tillsatt socker

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smörj en rund tårtform med ca 20 cm diameter och ”bröa” med kokosflingorna.
  3. Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt så länge.
  5. Hacka nötterna.
  6. Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det.
  7. Smält chokladen.
  8. Rör ner choklad-smeten i gulorna tillsammans med kaffet. Smeten ska vara tjock och blank. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna, tillsätt sötningsmedel och nötter och blanda väl.
  9. Häll i den smorda formen och baka i 10 minuter, inte en sekund mer, på nedersta falsen i ugnen.
  10. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl minst en timme. Stjälp upp kakan före servering och bjud på vispad grädde och färska bär till.


Tips!

1. Var noga med att inte få för hög temperatur när du smälter chokladen och var noga med gräddningstiden. Om kakan fortfarande känns lös när du tar den ur ugnen är det som det ska. Den stelnar i kylen.
2. Om du smälter chokladen i mikron ska det vara medelhög effekt. Se till så det inte bränns och rör om ibland.