Kladdkaka utan ägg

Kladdig kladdkaka utan ägg – bästa receptet. Den här kladdkakan har en härlig seghet och rik chokladsmak.

Kladdkaka utan ägg – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Rör ihop socker och det rumstempererade smöret med 2 msk grädde.
  3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av grädden i smeten.
  4. Vispa ordentligt i några minuter.
  5. Häll ner smeten i en bröad form.
  6. Grädda kladdkakan i ca 35-40 minuter.
  7. Låt kladdkakan svalna innan du serverar med vispgrädde eller glass.

Kuriosa om kakao

  • För att få fram ett kilo choklad krävs det mellan 300 och 600 kakaobönor, vilket är cirka femton kakaofrukter.
  • Ett kakaoträd ger omkring femtio kakaofrukter på ett år.
  • Lite mer än två tredjedelar av all världens kakao framställs i Västafrika.
  • Elfenbenskusten producerar nästan hälften av den summan med 1 250 000 ton bönor per år.
  • Nästan 1 miljon av de bönorna exporteras till resten av världen.
  • Runt 50 miljoner människor i världen är beroende av kakaobönan som inkomtskälla.

Recept från