Kladdkaka med maräng

Recept på kladdkaka med maräng. Kakan är bakad i varmluftsugn för att marängen ska bli fluffig och fin.  

För 10 bitar:

Ingredienser

100 g mörk choklad (70 %)
100 g smör
2 ägg
2 dl muscovadosocker ljust
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
2 krm salt
2 msk sirap ljus
50 g hallon frysta eller färska

Chokladmaräng:

75 g mörk choklad (70 %)
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 krm ättiksprit (12 %)
1 msk majsstärkelse Maizena

20 minuter + 25 minuter i ugn

Kladdkaka med maräng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen och smält smöret. Lägg chokladen i smöret så att den smälter.
  2. Vispa upp äggen med sockret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt.
  3. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt sirapen. Rör ner mjölblandningen och blanda till en smet.
  4. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Tryck ner hallonen.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 min, tills den är genombakad i kanten, ca 2 cm, men kladdig i mitten. Ta ut kakan och låt stå ca 15 min.
  6. Maräng: Smält chokladen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och ättikan under vispning. Vispa till en fast marängsmet. Blanda ner majsstärkelsen.
  7. Ringla ner den smälta chokladen i marängsmeten och rör försiktigt. Bred marängsmeten över kakan .
  8. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 min, tills marängen börjar få färg. Ta ut och låt kakan kallna.

Recept av Cecilia Hansson