Recept på kladdkaka med lakrits. Saltflingorna ger lite extra sälta till kolaglasyren med choklad och lakrits.

För 10 bitar

Ingredienser

Kladdkaka med lakritsglasyr och citrongrädde

100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg

Glasyr

3 kick (lakritsgodis, à 19 g)
2 msk vispgrädde
50 g mörk choklad (70%)
50 g smör, rumsvarmt

Garnering

1/2 tsk flingsalt

Tillbehör

2 dl vispgrädde
2 msk limoncello (citronlikör)
1/2 citron, rivet skal

20 min + 20 min i ugn + 2 h i kyl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt socker, mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver, salt och ägg. Rör till en slät smet.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 18–20 min. Ta ut och låt svalna.
  3. Glasyr: Bryt lakritsgodiset i mindre bitar. Koka upp grädden i en kastrull. Tillsätt lakrits och smält på svag värme under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt choklad och smör. Rör tills allt är smält. Bred glasyren på
    kakan. Ställ i kylen ca 2 timmar.
  4. Strö flingsalt på tårtan. Vispa grädden tillsammans med limoncello och citronskal. Servera kakan med grädden.