Perfekt kladdig kladdkaka

Recept på perfekt kladdig kladdkaka med mörk choklad, seg, sötsalt och självklart otroligt kladdig och smarrig. Helt enkelt den ultimata kladdkakan!

För 10 bitar

Ingredienser

Kladdigaste kladdkakan

200 g mörk choklad (70%)
4 ägg
4 dl strösocker
200 g smör
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl

Tillbehör

lättvispad grädde

30 min + 20 min i ugnen

Kladdkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka chokladen.
  3. Rör noga ihop ägg och socker, vispa ej pösigt, då blir kakan inte seg och kladdig.
  4. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör tills chokladen smält.
  5. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet.
  6. Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop.
  7. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten.

Serveringsförslag

  • Lättvispad grädde pudrad med lite kakao.
  • Glass och chokladsås.

Tips! Vin till kladdkaka

Moscatel de Setúbal 2004 (8117) Portugal, 159 kr

Moscatel görs på Sebútal-halvön strax söder om Lissabon, och Fonseca hör till de stora och duktiga producenterna. Det här vinet har fått jäsningen stoppad med brandy för att behålla sin sötma.

Smaken är intensivt söt med inslag av nötter, torkad frukt och pomerans. Till chokladdesserter är det nästintill oslagbart. Nästa gång det vankas kladdkaka, slå till!

Fler recept på kladdkaka

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette