Kimchi

Recept på kimchi. Förbered kålen dagen före, och sedan ska kimchin stå ca 2 veckor i kylen innan den är färdig att ätas.

För 3 liter

Ingredienser

1,5 kilo salladskål
3 grönkålsblad
1,5 dl salt
vatten
0,5 purjolök
3 morötter gärna i olika färger, t ex orange, gul och röd
3 röda chili t ex spansk peppar
8 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 msk chilipulver
2 msk chiliflakes
1 msk strösocker
1 msk asiatisk fisksås

1 h + 12 h i rumstemperatur + 2 veckor att mogna

Kimchi – gör så här:

  1. Skär salladskålen I fyra klyftor på längden. Skär bort stocken på grönkålen och skär den i bitar. Lägg salladskål och grönkål i en stor bunke och strö salt mellan bladen. 
  2. Häll på vatten så att det täcker kålen. Lägg på en tallrik som lock och låt stå i rumstemperatur ca 12 timmar. 
  3. Skölj av kålen och låt den rinna av i ett durkslag. 
  4. Ansa och skär purjolöken i 3–4 cm långa bitar. Skala och finstrimla morötterna. Kärna ur och finstrimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skala och finriv ingefäran.
  5. Blanda alla ingredienser och fördela mellan bladen på salladskålen. 
  6. Pressa ner allt i en stor, väl rengjord burk så att så lite luft som möjligt är kvar i burken. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur 1 dygn. Ställ burken i kylen 2–3 veckor. Ska surkålen sparas längre är det viktigt att burkarna är desinficerade. 

 

Fler recept med: Grönsaker, Japanskt/koreanskt