Kikärtssoppa med räkor och tempurafriterade grönsaker

Här använder Mauro lufttorkad griskind, en specialitet från hemtrakten. Den är fet och smälter i munnen men här hemma får vi ersätta den med luftorkad skinka. Välj gärna en med ordentlig fettrand. Kikärterna måste blötläggas ca 12 timmar.
Lägg gärna scampin i marinad samtidigt så blir de extra goda.

Kikärtssoppa med räkor och tempurafriterade grönsaker

1. Blötlägg kikärterna i vatten ca 12 timmar. Blanda också tinade räkor med olivolja, vitlök och mejram i en plastpåse i kylen, låt ligga till nästa dag.
2. Soppan: Finhacka skinka, lök och vitlök. Fräs alltsammans i olivolja några minuter. Häll av blötläggningsvattnet från kikärterna och spola av dem. Tillsätt avrunna kikärter, 2/3 av kycklingfonden och
vattnet till lökfräset. Koka drygt 1 timme tills ärterna är riktigt mjuka.
3. Skiva löken som ska friteras riktigt tunt. Lägg den i en skål och salta. Låt ligga 1 timme.
4. Mixa kikärtskoket i mixer eller med mixerstav. Passera blandningen. Späd med resten av kycklingfonden och vattnet till lagom konsistens. Soppan ska vara ganska tjock. Smaka av med salt.
– Hit kan förberedas dagen innan –
5. Vispa samman mjöl, bakpulver och iskallt vatten till en klumpfri tempurasmet. Pressa vätskan ur löken gärna i en handduk.
6. Vid serveringen: Hetta upp soppan. Doppa lök och salviablad i frityrsmet och fritera i ca 180° olja ca 1-2 min för löken och endast 1 min för salviabladen. Låt det friterade rinna av på hushållspapper.
Fritera hastigt lite färsk mejram. Hetta upp en panna och stek räkor någon minut.
7. Häll upp soppan i varma tallrikar; arrangera räkor, lök och lite färska örter som hastigt friterats i oljan. Droppa över fruktig olivolja och krydda med svartpeppar.

Recept från