Katarinas fruktkaka

En mycket god kaka som även nötallergiker kan äta. Den är hållbar och passar utmärkt som julkaka. Katrinplommonen kan bytas ut mot vanliga russin eller gula sultanrussin.

1. Skär aprikoser och katrinplommon i bitar, lägg dem i en liten skål och häll rom över bitarna. Låt stå och dra några timmar, rör då och då.
2. Rosta solroskärnorna försiktigt, i en torr stekpanna, rör under tiden. De ska bli guldbruna i färgen.
3. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker pösigt. Tvätta citronen väl och finriv det yttersta skalet, tillsätt det samt äggen ett i taget. Rör mellan varje ägg.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjöl, romindränkt frukt och solroskärnor. Blanda smeten väl.
5. Häll smeten i en smord och bröad avlång form (1 1/2 liter). Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Kontrollera med en sticka att kakan är klar.

Recept från