Käsesahnetorte

En variant på den tyska osttårtan. Den blir hög och stor och räcker till många. Det går att använda lätt kesella; då sparar man in nästan 70 gram fett och skillnaden i smak är inte stor. För att förenkla kan färdiga tårtbottnar användas.

1. Mördegsbotten: Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en boll. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och låt det endast gå upp 1 cm runt kanten.
Nagga bottnen med en gaffel och ställ kallt 15- 20 minuter.
2. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bottnen är guldgul och spröd. Ta ut och låt svalna. Minska ugnsvärmen till 175°.
3. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Smörj sidorna.
4. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten.
5. Grädda tårtbottnen i ugnens nedre del ca 25 minuter. Låt den svalna innan den delas i 2 delar.
6. Fyllningen: Vispa äggulor och socker luftigt. Blanda med kesella och smaksätt med citronskal, citronsaft och vaniljsocker.
Vispa 4/5 av grädden till fast och vänd ner den i kesellablandningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Lös upp dem i resten av grädden (som ska vara het) och rör ner i kesellagräddblandningen.
7. Tårtmontering: Bred ett lager sylt på mördegsbottnen. Lägg på en sockerkaksbotten och droppa på saft på den. Bred på kesella- och
gräddblandningen. Vänd bottensidan upp på den andra sockerkaksbottnen. Lägg på den och tryck till. Ställ tårtan kallt några timmar.
Sikta över florsocker och servera.

Recept från