Karlsbaderkrans – så gör du den perfekta kransen!

Recept på Karlsbaderkrans - så här gör du den perfekta kransen. Karlsbaderkransen är bakad på en vetedeg med extra allt. Lite lyxigare, lite festligare, lite vackrare med den fina, runda formen! Av Petra Pettersson Foto: Helén Pe och Ulrika Pousette

För 2 kransar

Ingredienser

Vetedeg:

25 g jäst
1 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
ca 8 dl vetemjöl (480 g)
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
1/2 tsk salt
75 g smör rumsvarmt

Mandelfyllning:

100 g smör rumsvarmt
200 g mandelmassa

Garnering:

1 ägg till pensling
3/4 dl mandelspån
2 msk pärlsocker

40 min + 2 1/2 timme jäsning + 25 min i ugn

Recept: Karlsbaderkrans

Det är få bakverk som är lika vackra och goda som en äkta karlsbaderkrans. Har du tid att låta degen jäsa längre än angivet behöver du inte ljumma upp mjölken.

Kökstips!

  • Låt gärna smöret ligga framme ca 30 min så går det lätt att blanda ner i degen. Kransen går utmärkt att frysa.
  • Använder du hela kardemummakärnor som du själv stöter fint, i stället för färdigmalen kardemumma, blir smaken ännu bättre.

 

Visste du att…

Brödet har sitt namn efter Karlsbad, den tyska benämningen på den tjeckiska staden Karlovy Vary.

 

Gör så här – steg för steg:

  1. Vetedeg: Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Tillsätt mjöl, socker, bakpulver, vaniljfrön, ägg och salt och arbeta degen i maskin ca 5 min. Klicka i smöret och arbeta degen smidig ytterligare 5–10 min i maskin. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 2 timmar.
    karlsbaderkrans steg 1 - ingredienser på marmorskiva

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Kavla degen till en rektangel, ca 30 x 60 cm. Bred smöret på degplattan. Riv mandelmassan över. Rulla ihop till en lång rulle och skär den därefter i två delar.
    karlsbaderkrans steg 2 - rulla degen

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Rulla och dra varje rulle lite försiktigt så de blir ca 40 cm långa. För över till en plåt med bakplåtspapper. Vik ihop till en krans med skarven ner. Forma så att den blir rund och sitter ihop.
    karlsbaderkrans steg 3 - forma degen till en krans

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Klipp djupa jack runt om och vik ut flikarna.
    karlsbaderkrans steg 4 - klipp djupa jack i degen och vik ut flikarna.

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Ställ en smord cocotteform, ca 7 cm i diameter, i mitten av varje krans så du behåller den runda formen. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°. Pensla med uppvispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda ca 25 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler.
    karlsbaderkrans steg 5 - ogräddad krans med mandelspån

    Foto: Ulrika Pousette

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.

”Baka

Foto: Ulrika Pousette

Du kanske också gillar: Så här gör du en perfekt vetekrans

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Övrigt, Svenskt