Karljohans-focaccia

Låt brödet vila över natten så går det lättare att skära i fina skivor. Brödet går utmärkt att frysa.

1. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en skål. Häll på vatten och olivolja. Rör tills jästen löser sig och tillsätt salt.
2. Tillsätt  durumvetemjöl och nästan allt dinkelmjöl, arbeta till en smidig och lös deg. Låt jäsa under duk ca 30 min.
3. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs svampen med lök och vitlök i 2 msk olja ca 5 min. Salta och peppra och avsluta med salvian. Låt kallna.
4. Vänd ner svampfräset i degen. Tryck ut degen i en oljad långpanna. Pensla med 2 msk olivolja. Jäs ytterligare ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 200°. Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 min. Låt brödet kallna och låt det stå i kylen över natten för att det lättare ska kunna skäras i tunna skivor som sedan rostas.
6. Strimla fläsket fint och knaperstek det i torr panna. Lägg det på ett hushållspapper så att fettet rinner av.
7. Lägg fläsket i en skål och blanda med ärtskott, olja och citronskal. Bre färskost på 4 rostade brödskivor och lägg på salladen. Servera bröden vid sidan av soppan.

Recept från